Mezopotamya

Yukarıdaki gibi İlk Hanedan döneminden kalan binlerce taş tablet, Sümer kenti Lagaş'ta keşfedilmiştir. Bu kabartmada, kral Ur-Nanshe ve ailesi tapınağa sunak adarken gösteriliyor.

İlk Hanedan Dönemi(M.Ö. 2900-2370)

Bu dönemde, güney Mezopotamya bölgesinde bağımsız kent-devletler ortaya çıkmıştır. Bu kentler aynı zamanda Orta Fırat bölgesinde Asur'a kadar yayıldılar. Güneydeki kentler asıl Sümer ülkesini oluştururken Semitik dilleri konuşan halklar da kuzeydeki kent-devletlere yerleşmişlerdi. Bu uzak kentleri birbirine bağlayan ise ticaret ağları idi. Dönemin sonuna doğru krallar, bu kent devletlerini bir bir fethetmeye başladılar.


Altın kaplamalı, lapislazuli işlemeli bu boğa kafası Ur Kraliyet Mezarında bulunan bir harbin kutusunu süslemektedir. M.Ö. 2500 yıllarından kalan ve dinsel anlamlar içeriyor olması da muhtemel bu eser, İlk Hanedan dönemi Mezopotamya sanatının tipik bir örneğini ortaya koyar.

Lagaş kralı Gudea (M.Ö. 2150) bu taş heykelde temsil ediliyor. Akad krallığının çöküşünden sonra tüm Mezopotamya'da kaos yaşanırken Lagaş, bir sanat merkezi olarak ortaya çıkmıştır.